BEN JE BOOS?
Kringgesprek in het Z-Café op donderdag 29 november 2018
Buren kunnen elkaar flink dwarszitten. We kennen de programma’s waar een televisierechter moet besluiten over een ruzie die buren soms al jaren in leven houden. Soms vlamt de boosheid op in jezelf. Dan maak je je boos over het gedrag van anderen, de overheid, over schijnbaar nutteloze bureaucratie. Boze gevoelens, kwaadheid, agressie, het zijn emoties die ons zo nu en dan stevig te grazen nemen. Het is de vraag of we er iets mee moeten, wat kunnen we er mee als die stevige emoties, soms uit het niets, ons overspoelen.
Tussen mensen spelen grote verschillen. Je hebt de mensen die snel ontvlammen, heftig reageren. Maar er zijn ook mensen die schijnbaar niet kwaad te krijgen zijn. Ze lijken altijd gelijkmoedig. Slechts zeer zelden zie je ze boos worden en soms moet je vaststellen dat je ze nog nooit boos gezien hebt. Hoe gaan we om met heftige emoties? Vinden we eigenlijk wel dat ze er zijn mogen?
In de Kring verkennen we dit thema en vragen we ons af of heftige emoties uitgebannen moeten worden.
Emoties en gevoelens
Wat is nu het verschil tussen emoties en gevoelens? Emoties en gevoelens worden vaak door elkaar gebruikt. Het is makkelijk ze te verwisselen en dat is best verwarrend. Ondanks hun sterke verwantschap is er een verschil tussen emoties en gevoelens. Emoties en gevoelens zijn echter ieder op zijn eigen manier belangrijk voor ons. Waarom is het belangrijk het verschil tussen emoties en gevoelens te kennen kun je je afvragen. Het is belangrijk omdat de manier waarom jij handelt het resultaat is van jouw gevoelens en emoties.
Een voorbeeld van het nut van emoties
De ontmoeting met die krokodil op de Australische outback:
- Waarneming.
Je moet je allereerst bewust zijn van de aanwezigheid van iets. Jouw perceptie van de aanwezigheid van de krokodil is door emoties gestuurde stimuli.
- Fysieke veranderingen.
Je bewust zijn leidt tot een aantal fysieke veranderingen. Deze veranderingen zijn een vorm van instinctieve signalen. In dit specifieke voorbeeld is het vechten of vluchten. Adrenaline begint door je aderen te stromen, je hartslag en je ademhaling gaat sneller, je spieren spannen zich, je lichaam is klaar voor actie.
- Beoordelen.
Je moet vervolgens de situatie razendsnel beoordelen om je lijf veilig te stellen. Alle zintuiglijke informatie die je op dat moment verzameld met alles wat je op dat moment aan kennis, ervaring en vaardigheden tot je beschikking hebt komen bij elkaar om daaruit een beslissing te maken; vlucht je of blijf je staan en ga je het gevecht aan.
- Aktie.
Je hebt nu je beslissing genomen en die voer je uit.
Neem nu dezelfde situatie in de dierentuin. Je voelt je gerust, want er zitten tralies of dikke ramen tussen jou en de krokodil. Alle emoties waar je van jongs af aan tegen aanloopt, zorgen
Gevoelens
Het is dit cluster van ideeën over jezelf dat zo belangrijk voor je is. Het is het ‘wie ben ik’ in deze wereld dat je tegen iedere prijs wilt beschermen. Tenslotte: emoties zijn intens, maar tijdelijk. Emoties lang te laten duren zou veel te zwaar voor je lichaam! Dat zou leiden to constante stress en uiteindelijk tot een aantal zeer ernstige lichamelijke en geestelijke kwalen. Wat zijn gevoelens?
Als de waarnemingen in je wereld emoties opwekken in jou, beginnen die zich in het onderbewuste op te stapelen. Dit is vooral zo wanneer soortgelijke gebeurtenissen herhaaldelijk worden ervaren. Uiteindelijk vormen ze een emotionele conclusie over het leven, hoe het leven, en nog belangrijker, hoe je fysiek en mentaal te overleven in een wereld van chaos. Wanneer dit gebeurd is een gevoel is geboren.
Foto
I. Probeer eens terug te denken naar je kindertijd. Kun je iets bedenken dat voor jou tot heftige emoties heeft geleid. Kun je van de situatie die tot een heftige emotie heeft geleid een foto maken en die foto voor ons beschrijven. Wie staan erop die foto, waar was dat, hoe zag die omgeving eruit. Wil je ons er in laten delen.
II. Zullen we met elkaar eens inventariseren, welke situaties in ons leven tot stevige emoties kunnen leiden. Zijn er overeenkomsten tussen die zaken die heftige emoties oproepen? Gaat het dan om zaken of draait het om mensen, om relaties?
III. Zijn er situaties in het leven die tot heftiger emoties leiden, dan andere? Flauw voorbeeld: je sleutels verliezen of je baan verliezen. Je pinpas is gestolen of je bankrekening is leeggehaald. Pijn in je hoofd of je nieren werken niet goed?
IV. Zijn er in het leven veel zaken om bang van te zijn of te worden? Laten we dat eens met elkaar delen welke zaken dat zijn.